Judas Priest – Nostradamus

21 06 2008

Изпълнител: Judas Priest
Албум: Nostradamus
Година: 2008
Времетраене: 1:42:35
Траклист:

ACT 1:

01 Dawn of Creation
02 Prophecy
03 Awakening
04 Revelations
05 The Four Horsemen
06 War
07 Sands of Time
08 Pestilence and Plague
09 Death
10 Peace
11 Conquest
12 Lost Love
13 Persecution4

ACT 2:

01 Solitude
02 Exiled
03 Alone
04 Shadows in the Flame
05 Visions
06 Hope
07 New Beginnings
08 Calm Before the Storm
09 Nostradamus
10 Future of Mankind

Дълго време се чудех дали да правя ревю на този двоен албум, но в крайна сметка се реших. Започвам с очакванията на хората за този албум преди неговото издаване. Повечето така и не осъзнаха, че щом ще бъде концептуален, пък и с името „Нострадамус“, няма да е това, което сме свикнали да очакваме от Priest – а именно енергия, бързички и не особено дълги песни, мачо-хеви с много кожи, две натопорчени китари и четири и половина октави глас… Ех! Аз бях от тези, които си казаха: „Да, това няма да е стандартен албум на чичковците, но сигурно са го докарали и са го направили да си заслужава!“ Уви, дори и след като нямах предубеждения за албума и общо взето бях положително настроен, мога да кажа, че не си заслужава… много.

Няма да обсъждам песните отделно, така или иначе не обичам да цепя албуми на песни, камо ли пък концептуални. Но от изброените по-горе характеристики на музиката на Judas Priest е останал само вокала. Мамка му, дори и Scott Travis не свири с присъщата му атака и енергия, дори и на по-„вметалените“ песни. И защо по дяволите трябва за хеви-метъл група да ползвам „вметален“?

Нямам нищо против акустичните китари, напротив – обожавам ги, но идват малко в повече тук. Нормално е темпото да е по-бавно, но това е прекалено. Дори и да погледнем на албума не като на метъл опера, а като на рок опера, на този албум не можах да рокясам. Отделно няма да се заяждам, че темата вече е въведена в рок оперите не от друг, а от нашия именит китарист Николо Коцев (с вокали от Джо Лин Търнър – разтърсете се за повече инфо – заслужава си), но някак си може пък чичковците да не знаят за това…

Вярно, двойната китарна атака е налице, пък и Халфорд, въпреки че ползва по-ниските регистри (нормално) си пее както винаги на ниво, но като цяло усетих емоцията в албума повече като тъжна и прочувствена от вътре, а не като апокалиптична (на вътрешно ниво) – аз поне ако бях Нострадамус и видя, какво предстои на човечеството, първо ще полудея от ужас и чак като се съвзема може и да почна да се сдухвам.

Равносметката: К. К. Downing и Glen Tipton са били на интересни гъби и треволяци и са го раздали прочувствено, ама чак ми се къса сърцето. Поне на моменти явно тръсват нещо по-така, че си правят солата готино (въпреки че не блестят с нещо). Ian Hill по закон не присъства в албума като челна фигура, но по-страшното е, че и Scott Travis го е налегнала летаргията. Халфорд мачка, въпреки че този път не си стиска мъжеството за някоя октава отгоре (що бил гей накрая), но защо трябва Металния Бог да се доказва като ученичка след 38 години успешна кариера, като един от най-знаковите вокалисти въобще? Да знаем, че може да пее както си пожелае и да, интересно беше да изпее нещо на италиански, но да симулира италианската естрада и то по такъв смешен начин… абе въобще не се зарадвах.

Какво ми бяга през цялото ревю… да видим… а, да – клавирите! Ужас и безумие! По начало до преди време тотално не се кефих на клавири в метъл музиката, но с времето и опита, който натрупах видях, че може да се ползват перфектно и да звучат невероятно и на всичкото отгоре хомогенно – дали като ритъм или солиращ инструмент или като такъв за атмосфера и по-модерни ефекти, определно могат да са само в плюс на една песен… Сега си припомних какво толкова не харесвах в тея клавири навремето и как те могат да са в минус – няма да коментирам повече ами ги чуйте сами, за мен са ужасни, но някой може пък да му допаднат – просто тези мидита от Втората Световна не могат да ми погалят ухото.

Иначе след толкова мърсене по албума от моя страна, мога да кажа, че най-малкото търпи няколко слушания, поне за интереса, но не знам за по-нататък. Признавам си, че не съм го изслушал 10 пъти, за да мога да имам реална оценка, така че може по-нататък да ми се открехне в положителна посока, но ме съмнява – ако има такъв резултат, сигурно ще е, защото съм му привикнал вече. Нямам за задача да поставям оценки, но ако трябваше да му пиша цифричка, трудно щеше да е по-голяма от 6, може и половина.

Завършвам с един цитат от ревюто на албума в Blabbermouth.net: „With apologies to EXODUS, JUDAS PRIEST have created one fabulous disaster with „Nostradamus“.

You Rock! ™
I Rock! ®


Действия

Information

8 коментара

21 06 2008
venomplague

На мен пък ми хареса 😛 . Не смятам, че група като Прийст трябва да се доказва с всеки албум(а те и много малко групи успяват с всеки албум да са добри), а оценявам всеки опит за експеримент и всеки опит за бягане от клишето.

21 06 2008
fanatikpriest

Аз пък съм на мнението, че като не можеш да извадиш добър албум, ако ще да си в най-божественяшката група на света, по-добре да не го вадиш.

21 06 2008
цаннибал

Значи!
На мен не просто ми хареса албума, ами даже много си ми хареса. Със всяко слушане ми харесва все повече и повече, тъй като в началото наблягах на музиката, а след повече слушания забелязах и текста 😀 Според мен албума си е много добра комбинация от епика и апокалиптизъм (което както на всички стана ясно е ново за Judas) и хеви фъкин метъл. Не знам какво не ти е харесало толкоз в звученето, според мен си имаше ‘сичко – от нормалните за хеви метъла яки солачки до дънещите челюсти барабани.. Много странно се е получило как точно това, което на теб не ти е харесало, на мен пък много ми допадна – забелязах, че клавирите (които по принцип и мен ме дразнят в метъла) в този албум напротив – изкефиха ме. Гласа на Халфорд според мен е супер на ниво, тъй като в другите си албуми верно пищи като заклан, но си мисля, че смесица между опера и хеви метъл е доста по трудно за изпълнение, отколкото да си напрегне на макс гласовите възможности, които и без това си ги има, всмисъл съгласен съм с теб, че не е нужно да се доказва, че може да крещи, но не е вярно, че не си е дал зор на певческите качества и не ги е използвал и развил с този албум. Това, че „не си можел да рокясаш“ си е твой проблем, мен със всяко слушане (особено на някои песни) ме побиват тръпки и си куфея. „аз поне ако бях Нострадамус и видя, какво предстои на човечеството, първо ще полудея от ужас и чак като се съвзема може и да почна да се сдухвам.“ – какво очакваш – текстове от сорта на „ОМГ ОМГ света се прееба ужас ужас!!!“ – темата на албума си върви перфектно както с текстовете, така и с музиката, явно Judas са търсели апокалиптично-епично звучене, както ти сам каза правят нещо ново, не правят мачо-хеви фъкин метал (като не критикувам с нищо въпросния). Песните от-до са си супер надъхващи (особено докато се играе WoW ама това е съвпадение, не е основната причина да ми харесва албума :D), наистина в началото ми беше малко странен албума, но след време супер много ме изкефи, последните няколко дни само него слушам. Това, че на теб ти харесва по-бързото темпо, не означава, че албума е лош.
Само това там, където пее на италиански малко оО.. всмисъл не знам мн странно ми се стори, не знам точно какво пее ама не ми се хареса особено.
Защитавам албума, защото наистина ми хареса и (колкото и гейско да звучи) ме докосна – може да не разбирам от музика, но малко или много при положение, че съм им слушал и старите песни, щом съм изпитал нещо, докато съм го слушал, значи не може да е лош.

21 06 2008
fanatikpriest

Аве не знам… Като оставим това, че малко остро влизаш (простено ти е 🙂 ) не смятам, че имам проблем с рокясването и на къде-къде по-бавни и по-сдухващи неща, но може би ако трябва да опиша мнението си с няколко думи, имал съм предвид, че не е разчупен албум и върви доста монотонно и сковано, въпреки че е по-лирически. Както казах и в началото на ревюто, взел съм под внимание всичко свързано с албума и подходих без предрасъдаци, но… Пък и като се замислиш над дискографията им – първите албуми, пък и вторите, особено Painkiller, който не се побира в десетобалната система, според мен албума седи точно там, където съм го поставил. Не ме разбирай погрешно – слушам доста групи, които имат дългодишна история и решават да променят нещо, за мен Judas са от тези, които удариха на камък. Иначе неимоверно се радвам, че ти е харесал албума, както и на ‘ристьофорски, който обаче нещо не се аргументира, ама зарежи. Още повече се радвам, че спорим по музикален въпрос, понеже обикновено не го правим… кат да е. Като се завърна требе да излючим по някоя бира

ПС: Утре файнали ще звънтя за квартири по Каварна, а ти ако си нямаш работа можеш да потърсиш оферти от нета да ми помогнеш пък аз ще звънна после. 🙂

21 06 2008
venomplague

Ха, ма как сериозно те е оплюл Фицката, а. Аз не исках да съм толкова критичен, все пак си ми основен читател на простотиите. Иначе общо взето, това което каза той, с малко изключения(там частта за Уоу), го мисля и аз.

29 07 2008
Earl

Retail rip mp3@192kbps CBR

Nostradamus is a concept album by English heavy metal band Judas Priest, focusing on the 16th century prophet Nostradamus.[1] The band’s first concept album,[2] it was originally intended to be released in late 2006 before being pushed to a 2007 release,[3] and was released on June 16th 2008 on Epic records.

Guitarist K.K. Downing revealed in a February 2007 interview with Brave Words & Bloody Knuckles that 18 tracks had been recorded with a total length of more than 90 minutes and that there was not much he would like to cut down. In November 2007, singer Rob Halford indicated that it was still undecided whether it would be a double-disc set or not. In April 2008, it was confirmed that the album would be released as a double-CD/triple vinyl LP.

Musically, the album contains symphonic orchestrations including the use of keyboards and choirs which is unlike anything the band has previously attempted before.

In November 2007 the band began mixing the album. During its summer 2008 tour, the band plans to include shows where the album is performed in its entirety.

According to Billboard.com, the album was released in Europe on June 16, 2008 and June 17 in United States. Three configurations of Nostradamus have been issued. The most common is a regular jewel-cased double CD, but there is also be a “CD deluxe hardbound version,” which features a 48-page booklet, while a “super deluxe version” includes three vinyl records (in addition to the CD deluxe packaging, plus a poster).

Story line

Nostradamus centres around the life and times of the prophet. The first disc details various prophecies he has about the future and the end of the world. This leads to him being exiled. Later on, after his death, the world realizes just how right he was.

Track listing

Disc 1

1. “Dawn of Creation” * – 2:31
2. “Prophecy” – 5:26
3. “Awakening” * – 0:52
4. “Revelations” – 7:05
5. “The Four Horsemen” * – 1:35
6. “War” – 5:04
7. “Sands of Time” * – 2:36
8. “Pestilence and Plague” – 5:08
9. “Death” – 7:33
10. “Peace” * – 2:21
11. “Conquest” – 4:42
12. “Lost Love” – 4:28
13. “Persecution” – 6:34

Disc 2

1. “Solitude” * – 1:22
2. “Exiled” – 6:32
3. “Alone” – 7:50
4. “Shadows in the Flame” * – 1:10
5. “Visions” – 5:28
6. “Hope” * – 2:09
7. “New Beginnings” – 4:56
8. “Calm Before the Storm” * – 2:05
9. “Nostradamus” – 6:46
10. “Future of Mankind” – 8:29

* * Intro pieces of music going into the main track

http://rapidshare.com/files/129736177/Judas_Priest_-_Nostradamus__2008_.rar

20 12 2008
Николай Колев

30години слушам метъл…..албума е невероятен,страхотен стил,нямам думи!Все едно се пренесох отвъд времето,браво на Прийст,след толкова джангър изкараха и нещо много,много добро.Албума е перфектен!

16 06 2009
Пламен

Гениален албум !!!! Още ме разтърсва като го слушам.
След този албум направо не мога да слушам простотии. Неслучайно, омешан с други парчета, не върви.

Вашият коментар