Копирачеството в метъл музиката

21 07 2008

Един месец след последната статия сядам да напиша нещо. За жалост не е свързано с изминалите концерти или с появилите се албуми (за тези неща по-късно – просто не остава време), но пък е нещо достатъчно интересно и обемно, че да ви занимава, докато аз напиша нещо ново.

Става въпрос за копирането на рифове в метъл (и рок) музиката. Дали съзнателно или от безизходица, някои наши герои покрадват това-онова от някои други наши герои. В YouTube има цяла поредица от клипчета, където нагледно е показано кое, как и кога е станало. Казва се:

Metal that sounds like other metal.

Авторът BakNBlack ни е сътворил богата колекция от заемки от знайни и незнайни метъл величия и невеличия 🙂 . Повечето сравнения, които ще чуете са достоверни и можем да заклеймим копирача, най-малкото като безидеен. Обаче има и част, в която нещата не си приличат, или прогресията на акордите е различна, което не прави ритъмът достатъчен, за да заклеймим дадена песен като копие. Също така музиката в крайна сметка най-често заляга на стандартни похвати, така че изсвирването на един най-прост арпеж не значи, че е уникален за някоя група – и тя, горката, го е видяла в някой учебник по „музикантставане“. Но да се върнем на същината – тези няколко минутни клипове ще ви накарат да си кажете „Да, бе!!!“ или пък „Тея безсрамни…“. Затова без повече излишни думи ви предлагам да се потопите в този „урок“ по композиране. Енжой! 🙂

You Rock! ™
I Rock! ®


Действия

Information

7 коментара

22 07 2008
venomplague

Абе и ти свириш мелодията от 4тия етап на Мариото и твърдиш, че не е същото, нали 🙂 А по темата, какво да кажа. Трудно е да се измисли нещо тотално ново, иновативно и добро. Затова залагаме на нещо, което се е доказало и го доразвиваме. Така е не само в музиката, така е в киното, литературата и навсякъде. А пък и преписването ни е заложено от малки, как да се измъкнем 😉 Иначе от всичките клипчета, гледах само 1вото и последното и мога да поздравя автора за труда да открие всичките заемки.

23 07 2008
Fanatik_Priest

Ти го остави Мариото – не е тема на тая публикация :), ама признай че е тъпо, когато големи групи се излагат по тоя начин…

24 07 2008
venomplague

Понякога и на тях им е трудно, но наистина тъпо е, признавам.

28 07 2008
цаннибал

Абе, знаеш ли какво ми хрумна? Не знаеш, откъде аджеба ще знаеш.. В тази ранна юлска махмурлийска утрин ми дойде гениалната идея вместо да пишеш разни критически статии и тям подобни у тоз блог, що не земеш да събмитнеш инфо (роцк) за всичките концерти, на които си ходил. Които хич не са малко. В смисъл, ей така да напишеш еди-кога си еди-къде си са идвали еди-кои си, направили са яко шоу или не, имало е народ, как си си изкарал общо взето и така.. И без това винаги си носиш апаратчето в гащите ще постнеш снимки и клипчета. Така поне ще ни остане за спомен и на нас и на теб и за поколенията. Все пак на тез концерти дет напоследък ходихме може да са едни от последните концерти на някои от групите изобщо.. Хората остаряват все пак.. И ако направиш по една статия за всеки концерт, на който си ходил може да се получи яко. Даваш точна дата, инфо как са се представили изпълнителите, малко критика от учената ти глава и снимки ако има. Нещо такова. Ти пак си пиши работите дет си ги пишеш и никой не чете. Просто идея, родена от тежък махмурлук рано сутринта..

30 07 2008
цаннибал

И как по дяволите мога да си сменя картинката на аватара в твоя блог, мойта верно прилича на пейзаж от Телетъбис.. оО

31 07 2008
Fanatik_Priest

Aми идеята я имам много отдавна, даже затова почнах отново да пиша тук, но все не ми остава време да скалъпя нещо, но обещавам, че като се върна от морето ще напиша по някой ред за тазгодишните концерти, дори и за тези, които не са актуални. Но не знам кога точно ще стане 🙂 .

А аватарът се сменя само и единствено като си направиш регистрация. После имаш си „профил“ табло :). Тези са „по дефолт“ 🙂 !

2 08 2008
venomplague

Tinkywinky, Dipsy… 😀
А относно идеята – подкрепям с 2 ръце, стига да я направиш масивна статийката, а не само: „Мий, беше яко.“ и така за всеки един.

Вашият коментар